Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Odpověď Michalu Dočekalovi 2:

Laterna magika vykazuje na Nové scéně návštěvnost všechsvých 97 představení od srpna 2014 do března 2015 pro sál o 389 místech.Činohra ND tu na rozdíl od ostatních souborů hraje pro 389 diváků jedinépředstavení z počtu 65 (od září 2014 do března 2015) a stejný sál siomezila pro 237 diváků (za stejnou dobu 31 představení) nebo pro 80 diváků (zastejnou dobu 29 představení; 4 ještě nejsou v prodeji). Vše se dějev souladu s příkazem ředitele ND.

 

Pan Dočekal se květnatě vyhnul pointě článku: VedeníNárodního divadla vytvořilo svým souborům nerovné podmínky, z nichž těžíČinohra ND. Vyvstává důvodná otázka, zda totéž vedení Národního divadla, kterénerovné podmínky nastolilo, a Garanční rada Národního divadla, která takovéjednání připustila, nezavlékají do podobné nerovnosti soubory Národního divadlapři jeho transformaci. S jejím cílovým stavem ředitel Národního divadla JanBurian veřejnost dosud neseznámil, ačkoli mu to výslovně ukládá stanoviskoministryně kultury, která ho jmenovala. Doba čekání přesáhla už 21 měsíců.

0 0
možnosti

Odpověď Michalu Dočekalovi 1:

Nezpochybňuji názor pana Dočekala, že v divadelních sálechjsou místa lepší a horší. Pozastavuji se nad tím, že jediné Činohře ND podvedením pana Dočekala nevoní, co je jiným souborům ND dobré. Pokud by se vedeníND usneslo, že na Nové scéně, kde odehrála rekonstrukci Stavovského divadlacelá generace velkých herců ND, je kvůli komfortu dnešních činoherních divákůnezbytné zavřít boční místa, a pokud by pro "hlediště bez bočníchmíst" hrály všechny soubory za rovnocenných podmínek, nebylo by cokomentovat. Lumpárnu spatřuji v tom, že na jedné a téže Nové scéně jeden souborND vykazuje návštěvnost pro sál o 389 místech, druhý soubor ND pro sál o 237místech nebo o 80 místech, a výsledky sledovaného výkonu jsou porovnávány, jakokdyby byly vznikly za stejných podmínek. Lumpárnu spatřuji v tom, že MichalDočekal poté, co činohra vyprodala Ohlušující pach bílé po 80 divácíchaž do března, nechal dodatečně změnit hlediště u vyprodaného představení1.12.2014 a toto představení, před týdnem vyprodané pro 80, nyní prodává pro237. Lumpárnu spatřuji v tom, že novou premiéru Strasti života prodáváNárodní divadlo jak pro plné hlediště o 389 místech (12.3.2015), tak zároveňpro "hlediště bez bočních míst" o 237 sedadlech (31.3.2015). ŠéfČinohry ND se jeví, jako by nepodléhal žádnému vedení Národního divadla anižádným pravidlům.

 

Pan Dočekal ještě lépe než veřejnost věděl dva roky dopředu,že Národní divadlo přijde o Kolowrat. Přesto se neobtěžoval připravit novouinscenaci adekvátní prostoru, který soubor získal v Nové scéně. Namísto toho zKolowratu, kam se víc diváků než 80 nevešlo, nechal šéf Činohry ND na Novouscénu o 389 místech přenést tři inscenace i s "omezením hlediště",zato bez tvůrčího vkladu, který nový prostor nabízel. Teprve napřesrok sepublikum dočká premiéry na Nové scéně. Spíš než lumpárnu by v tom někdomohl vidět třeba nedostatek pracovitosti, ztrátu tvůrčích sil, vyhaslost,aroganci, nedostatek slušnosti k divákům na straně šéfa Činohry ND.

0 0
možnosti

Michal Dočekal napsal a nechal doručit autorovi přes prostředníka:

Richard Kolář se ve svém článku pozastavuje nad faktem, ženěkterá představení Činohry  ND se na Nové scéně hrají pro 80 diváků,přičemž kapacita divadla je vyšší.  Vyvozuje z toho faktu snahumanipulovat statistiky a vytvářet falešnou skutečnost. Zapomíná ale, že uvedenápředstavení /Blackbird, Z prachu hvězd a Ohlušující pach bílé/ vznikla abyla uváděna v Divadle Kolowrat. Tento prostor má právě 80 míst. JelikožNárodní divadlo bylo nuceno Kolowrat opustit, musel jsem řešit otázku, jaknaložit s kvalitními a úspěšnými inscenacemi. Přenos na Novou scénu přizachování původních parametrů byl nabíledni. Přesazení do nového prostředpředstavení přežila, návštěvnost je vysoká, u Ohlušujícího pachu bílé dokoncetestujeme možnost uvádět inscenaci ve standardním kukátkovém formátu. Další dvěinscenace tuto variantu neumožňují.

Druhý fakt, který Richarda Koláře znepokojuje, je sníženíkapacity Nové scény u činoherních titulů z 389 na 237 míst. Každý, kdoNovou scénu navštívil, ví, že dispozice hlediště není ideální, mírně řečeno.Dokud nedojde k nutné rekonstrukci, která by umožňovala variabilitujeviště i hlediště – zvolili jsme tuto formu. Je divácky komfortnější.

Rád bych ještě uvedl, že tyto panem Kolářem uvedené„manipulace“ nejsou v Národním jediné! Ve Stavovském divadle hrajemeinscenaci Racek /režie opět Dočekal/ pro pouhých 220 diváků /kapacita je 659/ ati sedí na jevišti, zatímco herci hrají všude možně a to i v hledišti.Něco podobného /ale v menší míře/ se děje i v Zahradní slavnost/režie Pařízek/ a bude dít teď v Národním divadle v inscenaciDokonalé štěstí aneb 1789/režie Morávek/. Tam je dokonce jakési minipodiumpostaveno mezi diváky, herci hrají v lóžích a – no prostě lumpárna.

S pozdravem

Michal Dočekal, umělecký šéf Činohry Národníhodivadla

0 0
možnosti

Drahá dámo,

perexem, na jehož obsah jste reagovala, článek neskončil, nýbrž teprve začal. Úvodní odstavec neobsahuje žádná subjektivní hodnocení autora, důsledně jen suchá fakta doložitelná ve veřejných zdrojích. Kdybyste četla dál, možná byste poznala i Vy, že článek nepojednává o ekonomice divadla, nýbrž o protiprávním jednání divadelního ředitele a šéfa uměleckého souboru a o tom, jak jakási garanční rada dělá chování neslučitelnému s morálkou stafáž.

 

O české opeře račte napsat vlastní článek, když o ní tolik víte.

2 0
možnosti

Aha, takže podstatné je u divadla zřejmě, aby na něj hodně chodili lidi, na co chodí už není důležité...  Podle pana Koláře by asi bylo nejlepší postavit do čela ND třeba Egona Kulhánka, že? A Wilsonovy režie (tedy jedna z mála věcí, čím v poslední době vedle bývalé Komedie pražské divadlo jako celek vykouklo z provincionalismu) jsou "předražené"....  Nojo, ještě že mě v divadle jako diváka zajímá spíš kultura než ekonomika... Ale možná, když tomu pan Kolář tak rozumí, by mohl vysvětlit, proč třeba česká opera, přestože se na ní chodí, je skoro nejhorší v Evropě...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS