Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Seškrábou zlato ze Zlaté kapličky

Partička činoherních patricijů si rozdělila vliv nad akademií múzických umění v hlavním městě a nad asociací profesionálních divadel v zemi hladce, ale postihl je syndrom rybářovy ženy. Jednomu se zachtělo hned rektorátu, další toužil po Národním divadle. Jiný by rád ministrem, z nouze by vzal i ministra divadelnictví. Ještě že další požívá vlivu, jako by jím byl. Chutě spolu do díla. Moto: „Mou ambicí jako ministra kultury je seškrábat zlato ze Zlaté kapličky.“ Milan Uhde, 1990.

KDO navrhl jména do expertního týmu ministryně kultury?

Kde se vzali tu se vzali. Burianův oddaný herold, ředitel úřadu Kupka promptně zařídil jejich jmenování. Velmi expertní tým Burianových nejbližších soudruhů Hančil - Šesták - Moša - Nekolný sestavil Návrh transformace Národního divadla jako když pejsek a kočička upekli dort. Uhde si s nimi dokončí, co před třiadvaceti lety nestihl, Riedelbauch propůjčí zdání objektivity. Buriana prohlásili jediným kandidátem na ředitele Národního divadla. Kupka promptně zařídil Burianovo jmenování do čela Národního.

Buriana jmenovala ministryně kultury bez koncepce. Nejen že nepředložil vlastní koncepci, která by byla mezi všemi vybrána za nejlepší, nýbrž nepředložil vůbec žádnou. Designovaný vůdce našeho Národního divadla drží primát mezi evropskými divadelními řediteli. Buriana jmenovala ministryně kultury na základě dokumentu, který přijala bez oponentury. V péči nevidoucí ministryně kultury za Starosty a nezávislé probíhá takzvaná transformace příspěvkové organizace MK ČR s miliardovým rozpočtem mimo demokratické standardy.

Jak se říká zájmové skupině, působící ve veřejném prostoru za soukromými cíli? Nyní Burianovi druzi netrpělivě urgují své jmenování do Garanční rady ND, paralelního divadelního superorgánu, který si pro sebe vymysleli. Co má garantovat kromě jejich pašalíků? Že zbaví ministerstvo kultury „tíhy řídit“ superdivadlo, které financuje. Nápadité; ne-li za hranou zákona o nakládání s majetkem státu. Kupka promptně zařídí jejich jmenování, jakmile se vrátí z dlouhodobé léčby závislosti. Ministryně si opět ani nevšimne, Machalická s Reslovou to opět pochválí. Šesták protlačí změnu právní subjektivity Národního divadla parlamentem, víme, kdo mu pomůže. Půl miliardy ročně ze státního rozpočtu, nebo taky dvě - půjde to zprivatizovat i bez akciovky.

Zatím v Národním divadle drží soubory opery – asi dvě třetiny umělců Národního divadla – stávkovou pohotovost. Čekání na Burianovu koncepci opery je čekáním na Godota: neví o opeře nic. Na koktejlu po Donu Carlosovi zjistil, kdo je Gabriela Beňačková (napsal jí omluvný dopis, slušňák). Co víc, Burian si žádnou svoji koncepci nemůže dovolit: má zadání, s nímž ho vystrčila do záře reflektorů jeho zájmová skupina.

Račte číst jejich Návrh transformace Národního divadla: Rozvíjení Mozartovské tradice ve Stavovském divadle bude světu garantovat šéf činohry ND. Polovina umělců opery skončí na dlažbě, ale transformátorům to k tanci na titaniku nestačí: požadují pro sebe funkce v garanční radě. "Garanční rada by měla začít pracovat po ukončení činnosti současného Týmu expertů a měla by působit až do okamžiku transformace ND na jinou právní formu. Doporučujeme, aby v zájmu zajištění kontinuity někteří členové Týmu expertů pokračovali v práci v tomto poradním orgánu, aby mohli garantovat realizaci předkládané koncepce." (Viz o.c. str. 3). Pro „svoje“ (Burianovo) Národní požadují čtyřnásobek státního příspěvku – jejich útrata z našich daní by podle jejich představ měla ročně přijít na dvě miliardy. „Ministři i zákonodárci si musejí vybrat, zda si v ní (=první scéně) přejí mít těleso schopné špičkových výkonů, a v tom případě mu poskytnout novou legislativní základnu a podstatně zvýšenou finanční podporu, anebo zda se spokojí s jeho provinční kvalitou odpovídající dosavadnímu nuznému hospodaření.“ (Viz o.c. str. 6 a str. 1). To píšou titíž, kdo se v čele Asociace profesionálních divadel tvářili, že hájí zájmy regionálních divadel. „Vy už si pomozte svému divadlu sami, my teď chceme na Národní čtyřnásobek“. Kázali vodu, pít chtějí víno. Operu z Národního divadla vyženou do Státní opery, aby si v pozlaceném zájezdovém domě kultury zbaveném souborů provozovali za peníze na národní kulturu hostovačky mezinárodních hvězd. (Viz o.c. str. 5). Ostatní divadla v republice ať třeba chcípnou.

Zdá se, že dávná idea jejich nestora Uhdeho seškrábat zlato ze Zlaté kapličky se blíží naplnění. S ní i osud regionální divadelní kultury i osud opery v Praze.

Autor: Richard Kolář | středa 29.5.2013 0:10 | karma článku: 25,16 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Richard Kolář

"Národní divadlo jako garáž". Od nejvyššího stupínku divadelnictví k objektu privatizace

Jako první v našich novodobých dějinách se pustili do přehodnocení významu Národního divadla a pokusili přerozdělit benefity spojené s jeho posláním polistopadoví lídři Činohry ND Ivan Rajmont s Otakarem Roubínkem v roce 1990

15.6.2022 v 22:49 | Karma: 29,90 | Přečteno: 739x | Diskuse| Kultura

Richard Kolář

Otevřený dopis ministrovi kultury ČR. Vážený pane ministře kultury Martine Baxo

Národní divadlo pod vedením Jana Buriana přestalo být reprezentační scénou České republiky v oboru opery. Nejvyšší stupínek našeho divadelnictví ponížil generální ředitel na penězovod veřejných prostředků s pochybným místem určení

23.5.2022 v 9:31 | Karma: 38,63 | Přečteno: 2718x | Diskuse| Kultura

Richard Kolář

Národní divadlo: Kolik doplácíme na vstupenku a proč nemá ředitel 200 milionů manko

Národní divadlo deset let pod vedením Jana Buriana zvyšuje svoje náklady, aniž přináší vyšší uměleckou kvalitu a obslouží větší počet diváků. Právě naopak. Dotace na divákovy vstupenky a ředitelovy ztráty platíme my z našich daní.

22.4.2022 v 0:41 | Karma: 40,69 | Přečteno: 1995x | Diskuse| Kultura

Richard Kolář

Národní divadlo přestalo naplňovat své společenské poslání v oboru opery. Opeře škodí

Národní divadlo poprvé za sto čtyřicet let své historie nedostává svému poslání podle zřizovací listiny. Není už reprezentativní scénou České republiky v oboru opery a etalonem svrchované umělecké kvality pro operu.

28.3.2022 v 3:00 | Karma: 38,13 | Přečteno: 2275x | Diskuse| Kultura

Richard Kolář

Kam kráčíš, Národní divadlo? V. Tunel třetí: Dvojí náklady na jednu premiéru a bílý kůň

Národní divadlo zaznamenává v posledních deseti letech rozmach nikoli v uměleckých výbojích či v narůstání počtu návštěvníků, nýbrž v růstu nákladů a ve zmnožování počtu hodnostářů, kteří se na umělcích přiživují.

3.3.2022 v 19:30 | Karma: 28,60 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2225x
Absolvent filosofické fakulty University Karlovy, obor francouzština latina. Působil jsem v Hudební mládeži ČR, kterou jsem v Karlových Varech zakládal, pracoval jsem v kultuře. V době perestrojky jsem z trestu v resortu elektrotechnického průmyslu spravoval ověřování zvláštní způsobilosti v investiční výstavbě (za Komenského). Nikdy jsem nebyl a nejsem členem žádné politické strany ani hnutí. Od jara 1990 jsem působil jako zástupce šéfa opery Národního divadla Dalibora Jedličky, po jeho odchodu vynuceném činoherní lobby vedle jeho nástupkyně Evy Hermannové. V roce 1992 jsem založil soukromou uměleckou agenturu, jako operní manažer spolupracoval zejména se Sirem Charlesem Mackerrasem, DECCA, BBC. Zastupoval jsem operní pěvce u Královské opery Covent Garden v Londýně, Festivalu Glyndebourne, v Mnichově, Berlíně, Paříži, Helsinkách a u dalších operních domů a symfonických orchestrů v Evropě, obou Amerikách a v Japonsku.

Seznam rubrik