Kam Tě vedou, Národní divadlo? 2

5. 12. 2011 0:02:04
aneb Besserův ro(c)k v kultuře .Podtitul Ro(c)k v kultuře je citátem, a to přímo z oficiálního webu MK ČR. Citujme z něho dále: "Jsem zástupce české vlády v kultuře, nikoliv kultury v české vládě." Tak jest. Ovšem s tím, že v kultuře nezastává ministr Jiří Besser ani zájmy české vlády ani zájmy veřejnosti, nýbrž zájmy jakési úzké skupiny lidí. Jaké jsou priority současného ministra kultury vlády České republiky v souvislosti s Národním divadlem a jeho nastávající součástí Státní operou Praha, soudě podle jeho dosavadních kroků?

Stavební investice

První pokus spustit investiční akci ve Státní opeře Praha byl ohlášen už v prosinci 2010 - MK ČR se zbaví ředitele Olivera Dohnányiho a šíří poplašnou zprávu, že budova je v havarijním stavu a má být uzavřena v řádu měsíců. Napoprvé to nevyjde; asi pana ministra zapomněli upozornit, že zahájit rekonstrukci památkově chráněné budovy za 6 měsíců od nápadu nelze. Aspoň že si pan ministr může zchladit žáhu na rekonstrukci technologických tunelů Národního divadla, ta se několik let připravovala. Dnes zahrne též i spojování dvou ze tří tunelů do jednoho, aby jím prošly kontejnery s divadelními výpravami. Že lodní doprava kulis po Vltavě ze snílky vysněného nového výrobního centra do podzemí Národního divadla je utopií? Nevadí, pěkně veliký tunel za 122 milionů se třeba někdy v budoucnu k něčemu hodí; jde-li o tak významnou investici do kultury, i doprava na Smetanově nábřeží může rok počkat. Záměr vybudovat Národnímu divadlu zbrusu nové centrální výrobní, servisní a zkouškové zázemí náhradou za stávající historické areály Anny, Flóry a Apolináře by se mohl zdát bohulibým, kdyby za současného stavu veřejných rozpočtů byl uskutečnitelný. Přesto se jím aparát MK ČR v utajení zabývá celé měsíce, nevyjímaje výlety k posouzení vytipovaných pozemků třeba až do Mělníka. Buďto ministr kultury pokládá lodní dopravu za kultuře doplňkový obor, nebo v něm vidí cestu k rekordní investici z kapitoly kultury. Aspoň že se páně ministrovo oko překulilo blíž, do Modřan; snad to nakonec tisícovka zaměstnanců Národního nebude mít do práce tak daleko. Co si myslet o tom, že ministr záměr připustí teprve poté, co to na něj prasklo? Odklad rekonstrukce Státní opery Praha je panu ministrovi nakonec také k něčemu dobrý: v mezičase se ji podaří vyčíslit na pěkných 480 milionů. Z nich hodlá MK ČR uvolnit 260 milionů v nejbližších třech letech.

Prodej nemovitostí ze správy Národního divadla

K plánům nového ministra kultury na prodej historických nemovitostí ze správy ND se chovalo MK ČR jako k nějakému státnímu tajemství. Ministr kultury se k záměru přihlásí opět teprve až poté, co byl odhalen. Když odráží první dotazy po pravdivosti zpráv o prodeji Anny, Flóry a Apolináře, uklouzne mu suma, kterou údajně stát vynaloží na investice v kultuře díky tomu, že je prý tímto prodejem získá. Umí snad aparát MK ČR věštit z koule, jaký může být výnos z prodeje nemovitostí ND ve veřejné soutěži? Nebo se ministr kultury spíše domluvil s vyvolenými kupci dříve než ministr financí záměr prodávat vůbec zveřejnil? Prodej nemovitostí ze správy ND je však vázán na vybudování zmíněného nového zázemí a ani sloučení Národního se Státní operou a zamýšlený přesun baletu do její budovy nepřinese kýžené uvolnění Anenského areálu ihned a zcela (jak se k ministrově mrzutosti ukázalo po uvržení Národního se Státní operou do personální unie). Ministr však bryskně nachází řešení: má v úmyslu prodat Anenského areálu alespoň část, nebo celý s věcným břemenem.

Takzvaná transformace Národního divadla

Cílový stav "transformace" Národního divadla jsme se nedozvěděli ani při lednovém vyhlášení MK ČR, že v Praze není prostor pro více než jeden operní a jeden baletní soubor (tehdy MK ČR zveřejnilo na svém webu Hermanův Koncepční model operního divadla v Praze, ale opět až poté, co autorský výtah z něj zveřejnil někdo jiný), ani při červnové tiskové konferenci k budoucnosti Národního, ani u příležitosti červencového podpisu dekretu o zrušení SOP v den, kdy s ním vyslovili senátoři PČR nesouhlas. Dokonce i koncepce Národního divadla ze 3. října t.r. stojí za starou belu, ani odborně neobstojí ani cílový stav nezná.

Zato je od počátku celá slavná takzvaná transformace Národního divadla provázena burcujícímmi okolnostmi - počínaje pokusem o zavření SOP pro rekonstrukci šířením poplašné zprávy o jejím havarijním stavu. Troufne si někdo konečně položit otázku Jiřímu Bělohlávkovi, co je obsahem jeho "manuálu" požadavků a přání předaného 21. září 2010 ministrovi kultury, který toho dne "prohlásil, že dohlédne, aby se podmínky smlouvy dodržely k Bělohlávkově spokojenosti"? Slibu ministra, že "Bělohlávkovu" Pražskou komorní filharmonii vezme do Stavovského divadla pod penzi (jak jinak než místo hráčů, které vyhodí), jednoznačně nasvědčuje chování náměstka ministra kultury pro živé umění Radka Zdráhala za STAN. Nejen že za tento záměr vytvrvale lobbuje, ale dokonce si za peníze daňových poplatníků vydržuje na MK ČR poradkyni "pro koordinování postupů souvisících s navrženou reformou", která donedávna byla členkou dozorčí rady PKF (smůla, že ji z orgánu nestihli včas vymazat). Pro vyvedení Stavovského divadla ze svazku Národního ve prospěch blíže nespecifikované mezinárodní mozartovské nadace zase horuje odborný maskot takzvané transformace Národního divadla teatrolog Josef Herman.

Dokonané zrušení Státní opery Praha, zatím nedokonaný vstup Pražské komorní filharmonie do Stavovského divadla a celá diletantská takzvaná transformace Národního divadla se jeví jako vedlejší produkt ministrova hlavního usilování - výprodeje nemovitostí ze správy ND a investičního tance Svatého Víta. Co ministr kultury vlády České republiky za TOP09 a Starosty MUDr. Jiří Besser ve svém resortu činí je největší korupční proces v kultuře od roku 1989. Pravý cíl svého konání nezamaskuje, ani kdyby mu bylo dopřáno vypůjčit si k jeho pozlacení světovou slávu Mistra Jiřího Bělohlávka, kterému tímto blahopřeji k nominaci na Grammy.

Autor: Richard Kolář | pondělí 5.12.2011 0:02 | karma článku: 25.94 | přečteno: 1861x

Další články blogera

Richard Kolář

"Národní divadlo jako garáž". Od nejvyššího stupínku divadelnictví k objektu privatizace

Jako první v našich novodobých dějinách se pustili do přehodnocení významu Národního divadla a pokusili přerozdělit benefity spojené s jeho posláním polistopadoví lídři Činohry ND Ivan Rajmont s Otakarem Roubínkem v roce 1990

15.6.2022 v 22:49 | Karma článku: 29.90 | Přečteno: 733 | Diskuse

Richard Kolář

Otevřený dopis ministrovi kultury ČR. Vážený pane ministře kultury Martine Baxo

Národní divadlo pod vedením Jana Buriana přestalo být reprezentační scénou České republiky v oboru opery. Nejvyšší stupínek našeho divadelnictví ponížil generální ředitel na penězovod veřejných prostředků s pochybným místem určení

23.5.2022 v 9:31 | Karma článku: 38.63 | Přečteno: 2712 | Diskuse

Richard Kolář

Národní divadlo: Kolik doplácíme na vstupenku a proč nemá ředitel 200 milionů manko

Národní divadlo deset let pod vedením Jana Buriana zvyšuje svoje náklady, aniž přináší vyšší uměleckou kvalitu a obslouží větší počet diváků. Právě naopak. Dotace na divákovy vstupenky a ředitelovy ztráty platíme my z našich daní.

22.4.2022 v 0:41 | Karma článku: 40.64 | Přečteno: 1979 | Diskuse

Richard Kolář

Národní divadlo přestalo naplňovat své společenské poslání v oboru opery. Opeře škodí

Národní divadlo poprvé za sto čtyřicet let své historie nedostává svému poslání podle zřizovací listiny. Není už reprezentativní scénou České republiky v oboru opery a etalonem svrchované umělecké kvality pro operu.

28.3.2022 v 3:00 | Karma článku: 38.10 | Přečteno: 2267 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.56 | Přečteno: 290 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2224

Absolvent filosofické fakulty University Karlovy, obor francouzština latina. Působil jsem v Hudební mládeži ČR, kterou jsem v Karlových Varech zakládal, pracoval jsem v kultuře. V době perestrojky jsem z trestu v resortu elektrotechnického průmyslu spravoval ověřování zvláštní způsobilosti v investiční výstavbě (za Komenského). Nikdy jsem nebyl a nejsem členem žádné politické strany ani hnutí. Od jara 1990 jsem působil jako zástupce šéfa opery Národního divadla Dalibora Jedličky, po jeho odchodu vynuceném činoherní lobby vedle jeho nástupkyně Evy Hermannové. V roce 1992 jsem založil soukromou uměleckou agenturu, jako operní manažer spolupracoval zejména se Sirem Charlesem Mackerrasem, DECCA, BBC. Zastupoval jsem operní pěvce u Královské opery Covent Garden v Londýně, Festivalu Glyndebourne, v Mnichově, Berlíně, Paříži, Helsinkách a u dalších operních domů a symfonických orchestrů v Evropě, obou Amerikách a v Japonsku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...